6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν ανεβείτε στο όρος Κιλιμάντζαρο

Κάθε χρόνο, εκτιμάται 35.000 ορειβάτες προσπάθεια να φτάσει στην κορυφή του Κιλιμάντζαρο. Λόγω διαφόρων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ασθένειας στο υψόμετρο, μόνο τα 2/3 αυτών των ορειβατών είναι επιτυχημένοι. Ο καλύτερος τρόπος για να έχετε την πιο επιτυχημένη ανάβαση είναι να προετοιμαστείτε καλά.

Πόσο δύσκολο είναι να ανέβεις στο όρος Κιλιμάντζαρο; Το Κιλιμάντζαρο είναι το ψηλότερο βουνό της Αφρικής και το να φτάσεις στην κορυφή απαιτεί υπομονή, γνώση και καλή υγεία. Όταν αφιερώσετε χρόνο για να προετοιμαστείτε για την ανάβαση στο όρος Κιλιμάντζαρο, μπορείτε να περιμένετε μια συνολικά καλύτερη εμπειρία.

Στον παρακάτω οδηγό, θα βρείτε πολλές χρήσιμες συμβουλές για την αναρρίχηση στο όρος Κιλιμάντζαρο. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα!

1. Οι αρχάριοι ορειβάτες είναι ευπρόσδεκτοι

Σας αρέσει να εξερευνάτε τα μονοπάτια της φύσης και να κάνετε μια καλή πεζοπορία κάθε τόσο. Ωστόσο, ίσως δεν έχετε μεγάλη εμπειρία αναρρίχησης σε βουνά τόσο μεγάλα όσο το όρος Κιλιμάντζαρο. Αυτή θα μπορούσε να είναι η πιο έντονη ανάβαση που έχετε επιχειρήσει και δεν είστε σίγουροι αν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε.

Αφήστε μας να σας σταματήσουμε εκεί! Οι αρχάριοι ορειβάτες είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά πρέπει να είναι άνω των 10 ετών. Δεν χρειάζεται να έχετε εκτενή εκπαίδευση για να φτάσετε στην κορυφή.

Υπάρχουν πολλές αναρριχητικές εκδρομές με ξεναγούς που μπορείτε να επιλέξετε. Όταν ταξιδεύετε στην κορυφή με έναν ξεναγό, θα έχετε κάποιον έμπειρο και ενημερωμένο σχετικά με τον καιρό, τις συνθήκες του εδάφους και άλλες πτυχές της ανάβασης για να σας βοηθήσει όταν χρειαστεί. Κατά την αναρρίχηση με έναν ξεναγό, θα υπάρχει επίσης μια ομάδα που βοηθά στη μεταφορά όλων των βαρύτερων εργαλείων όταν δεν χρησιμοποιείται.

2. Συσκευάστε ποιοτικά εργαλεία πεζοπορίας/κάμπινγκ

Ο εξοπλισμός πεζοπορίας και κατασκήνωσης που θα επιλέξετε να φέρετε μαζί σας θα πρέπει να είναι αρκετός για να σας κρατήσει άνετους καθ’ όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας. Ανάλογα με την εποχή του χρόνου που επισκέπτεστε, μπορείτε να βιώσετε μια ποικιλία από ακραίες καιρικές συνθήκες σε μια μέρα. Για παράδειγμα, στην αρχή της πεζοπορίας σας, μπορεί να κάνετε πεζοπορία μέσα από έντονη ζέστη.

Μπορείτε επίσης να περιμένετε έντονη βροχή και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν μετά το βράδυ. Βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός που πακετάρετε είναι ικανός να αντέχει αυτές τις καιρικές συνθήκες και να είναι ειδικά κατασκευασμένος για ταξίδια με αυτές. Ακολουθεί μια μη εξαντλητική λίστα με αντικείμενα που πρέπει να πάρετε μαζί σας.

  • Μαξιλάρι ύπνου
  • -20° υπνόσακος
  • Μονωμένο χειμερινό μπουφάν, παντελόνι και γάντια πεζοπορίας
  • Μπαστούνια πεζοπορίας
  • Φθαρμένες μπότες πεζοπορίας
  • Συσκευασία 30-40 λίτρων ημέρας
  • Σακίδιο 70 λίτρων

Το να κουβαλάς όλο αυτό τον εξοπλισμό και τον εξοπλισμό μόνο στο βουνό είναι δύσκολο. Όταν προγραμματίζετε μια περιοδεία, μια ομάδα θα μεταφέρει τις καρέκλες, τις σκηνές, τα τραπέζια και άλλα μεγάλα αντικείμενα, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε σε μια επιτυχημένη πεζοπορία.

3. Fly Into Kilimanjaro International

Σκοπεύετε να επισκεφθείτε την Αφρική για τον μοναδικό σκοπό αυτής της ανάβασης στο όρος Κιλιμάντζαρο; Αν ναι, τότε θα θελήσετε να πετάξετε στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Κιλιμάντζαρο. Αυτό το αεροδρόμιο θα σας φέρει όσο πιο κοντά στο βουνό.

Το αεροδρόμιο δημιουργήθηκε επίσης με γνώμονα τους ορειβάτες, έτσι θα έχετε εύκολη πρόσβαση στο βουνό από εκεί. Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε πολλά μέρη στην Τανζανία πριν ή μετά την ανάβασή σας, τότε μπορείτε να σκεφτείτε να πετάξετε στο διεθνές αεροδρόμιο Julius Neyere. Αυτό είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας και μπορείτε να ξεκινήσετε την περιπέτειά σας κάνοντας πολλές στάσεις σε διάφορες τοποθεσίες όχι μακριά από εδώ.

4. Επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή για ανάβαση

Το όρος Κιλιμάντζαρο είναι ανοιχτό όλο το χρόνο. Ωστόσο, η αναρρίχηση στην κορυφή είναι ιδανική κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του χρόνου. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για αναρρίχηση.

Η αναρρίχηση στο βουνό από τον Ιανουάριο έως τις αρχές Μαρτίου θα σας κρατήσει στεγνούς και θα υπάρχει λιγότερη κίνηση στα μονοπάτια. Οι πιο σταθερές καιρικές συνθήκες παρατηρούνται τον Ιούνιο-Σεπτέμβριο. Θα υπάρχει περισσότερη κίνηση στο μονοπάτι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά είναι μια εξαιρετική στιγμή για να κάνετε το ταξίδι.

Εάν ανεβείτε πιο κοντά στις αρχές Ιουνίου, δεν θα έχει τόση βροχή. Οι εκτός εποχής είναι οι χρόνοι που δεν αναφέρονται παραπάνω. Μπορείτε ακόμα να ανεβείτε κατά τη διάρκεια των εκτός εποχής, αλλά μπορείτε να περιμένετε περισσότερη βροχή, κατεστραμμένα μονοπάτια και λιγότερη ορατότητα.

5. Αποτρέψτε την οξεία ασθένεια του βουνού

Καθώς ανεβαίνετε στο βουνό, θα παρατηρήσετε μια αλλαγή στο υψόμετρο. Ο αέρας γίνεται πιο αραιός όσο πιο ψηλά περπατάτε. Καθώς το σώμα σας προσπαθεί να προσαρμοστεί σε λιγότερο οξυγόνο στον αέρα, θα μπορούσατε να αισθανθείτε συμπτώματα οξείας ασθένειας στο βουνό.

Η οξεία ασθένεια του βουνού είναι μια από τις κύριες αιτίες για την αποτυχία των ανθρώπων να φτάσουν στην κορυφή. Αν και κάποιοι εμφανίζουν μόνο μικρά συμπτώματα, άλλοι μπορεί να υποφέρουν από σοβαρή ασθένεια. Θα χρειαστεί να δώσετε χρόνο στο σώμα σας να προσαρμοστεί στο νέο υψόμετρο πριν κάνετε πεζοπορία.

Όταν ταξιδεύετε με έναν ξεναγό, θα έχετε κάποιον εκεί που μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα οξυγόνου σας και να διασφαλίσει ότι είστε αρκετά υγιείς για να συνεχίσετε.

6. Η Ανάβαση θα διαρκέσει τουλάχιστον 7 ημέρες

Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι υπάρχουν πολλές διαδρομές αναρρίχησης για να διαλέξετε. Όλες οι διαδρομές θα σας οδηγήσουν στην κορυφή, αλλά ορισμένες διαδρομές είναι πιο δύσκολες από άλλες. Όταν επιλέγετε τη διαδρομή σας, είναι καλύτερο να επιλέξετε μια που θα σας πάρει τουλάχιστον 7 ημέρες.

Όσο μεγαλύτερη είναι η ανάβαση, τόσο πιο αργό το ταξίδι και τόσο περισσότερο χρόνο δίνετε στο σώμα σας για να εγκλιματιστεί. Οι πιο σύντομες διαδρομές είναι πιο δύσκολες και είναι ιδανικές μόνο για όσους έχουν εμπειρία στην αναρρίχηση στο βουνό και θέλουν να αντιμετωπίσουν μια τέτοια πρόκληση.

Η αναρρίχηση στο Κιλιμάντζαρο ξεκινά από εδώ

Η πεζοπορία στο Κιλιμάντζαρο είναι μια ανάβαση πολλών ημερών που απαιτεί πολλά κίνητρα, αποφασιστικότητα και καρδιά. Με τη σωστή προετοιμασία, όμως, μπορείτε να φτάσετε με επιτυχία στην κορυφή του ψηλότερου βουνού της Αφρικής! Χρησιμοποιήστε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που δίνονται σε αυτόν τον παραπάνω οδηγό για να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι να περιμένετε και πώς να προετοιμαστείτε για μια μεγάλη ανάβαση.