10 τρόποι για να αποτρέψετε τους υπαλλήλους από την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας IP

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι θεωρούνται τα πιο ζωτικά περιουσιακά στοιχεία κάθε οργανισμού. Μπορεί να εισαγάγετε πολλές προηγμένες τεχνολογίες για τις διαδικασίες παραγωγής στον οργανισμό σας, αλλά στο τέλος της ημέρας, ο εξοπλισμός δεν θα λειτουργήσει από μόνος του και σίγουρα θα απαιτήσει ανθρώπινη συνεισφορά.

how-to-prevent-employee-steal-intellecual-property-ip

Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στις εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τις λειτουργίες της εταιρείας σας. Τώρα, δεν μπορείτε να αποκλείσετε την πιθανότητα κάποιος με αδίστακτη πρόθεση να διαρρεύσει κρίσιμες πληροφορίες για τον οργανισμό σας. Λοιπόν, πώς μπορείτε να εντοπίσετε τον λύκο με ένδυμα προβάτου; Και πώς προστατεύετε την πνευματική σας ιδιοκτησία για να είσαι ευάλωτος; Λοιπόν, διαβάστε για να μάθετε περισσότερα.

1. Πραγματοποιήστε ελέγχους ιστορικού πριν από την πρόσληψη

ιστορικό-έλεγχος-πρόσληψη

Προτού ο οργανισμός σας προσλάβει έναν νέο υπάλληλο, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τις αναφορές τους για να κατανοήσετε τον υποψήφιο υπάλληλο.

Για παράδειγμα, όταν αλληλεπιδράτε με τους υποψήφιους πελάτες πρόσωπο με πρόσωπο, έχετε μια ιδέα εάν αυτός/αυτή θα ήταν κατάλληλος για την εταιρεία σας. Ωστόσο, στη διαδικασία πρόσληψης, τις περισσότερες φορές η μόνη επικοινωνία που θα έχετε μαζί του/της θα είναι μέσω email, διαδικτυακής διάσκεψης ή τηλεφώνου. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να πραγματοποιείτε ελέγχους αναφοράς και ιστορικού, ιδιαίτερα εάν επιθυμείτε να τους προσλάβετε.

2. Εφαρμόστε το Σύστημα περιορισμένης πρόσβασης

σύστημα περιορισμένης πρόσβασης

Προσπαθείτε πάντα να περιορίζετε την πρόσβαση που παρέχετε στους υπαλλήλους σας σχετικά με τους διακομιστές και οποιονδήποτε πλατφόρμα αποθήκευσης cloud (όπως Dropbox, Google Drive κ.λπ.). Με απλά λόγια, προσφέρετέ τους πρόσβαση στους ελάχιστους πόρους που χρειάζονται για να εκπληρώσουν τις καθημερινές τους υποχρεώσεις στη δουλειά.

Αυτό όχι μόνο θα αυξήσει την πιθανότητα ότι η πνευματική σας ιδιοκτησία θα παραμείνει ασφαλής, αλλά μπορείτε επίσης να ανακουφιστείτε ότι κάθε άλλη εμπιστευτική λεπτομέρεια και έγγραφο θα είναι επίσης ασφαλή.

3. Τοποθετήστε μια ετικέτα σε ένα αναγνωριστικό αξίας

banner χωρίς πρόσβαση

Εάν μια πληροφορία είναι εμπιστευτική για τον οργανισμό σας, η προσθήκη μιας ετικέτας ή ενός banner σε αυτήν θα υποδεικνύει ρητά την εμπιστευτικότητα. Εάν τα δεδομένα του οργανισμού σας είναι ιδιόκτητα, θα ήταν καλή ιδέα να τοποθετήσετε μια σημείωση σε κάθε μία από τις οθόνες σύνδεσης. Αυτό μπορεί να ακούγεται ασήμαντο, αλλά αν κάποια μέρα βρεθείτε στο δικαστήριο προσπαθώντας να αποδείξετε ότι κάποιος έκλεψε πολύτιμα δεδομένα τα οποία δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να λάβει, το επιχείρημά σας δεν θα θεωρηθεί έγκυρο εάν δεν μπορείτε να αποδείξετε ότι το κάνατε σαφές οι λεπτομέρειες ήταν προστατευμένες.

4. Εξετάστε το ενδεχόμενο υιοθέτησης μιας προσέγγισης συστημάτων διαχείρισης

Δημιουργήστε μια διτμηματική ομάδα για την προστασία IP που θα αποτελείται από κορυφαία στελέχη. Αυτά τα άτομα θα επιβάλλουν υπεύθυνες πρακτικές ΔΙ εσωτερικά και σε ολόκληρο τον οργανισμό. Αυτή η προσέγγιση εφαρμόζεται ήδη από τη Siemens. Αυτή η διακεκριμένη γερμανική εταιρεία σχημάτισε ένα κεντρικό τμήμα εταιρικής πνευματικής ιδιοκτησίας, το οποίο επιβλέπει τη στρατηγική IP του οργανισμού, τις διαδικασίες προστασίας και τις πολιτικές και προσαρμόζει τη γενική προσέγγιση για την επίτευξη των ιδιαίτερων αναγκών καθενός από τα 15 επιχειρηματικά τμήματα του οργανισμού.

5. Ενσωματώστε μια ενημερωμένη έκδοση του συστήματος προστασίας από ιούς και κακόβουλου λογισμικού

anti-virus-anti-malware

Μια αναβαθμισμένη έκδοση ενός καλού anti-virus είναι η πρώτη γραμμή άμυνας σε περίπτωση αποκλεισμού κακόβουλου λογισμικού. Επειδή όμως λειτουργεί αποτρέποντας τις γνωστές επιθέσεις, υπάρχουν πιθανότητες να περάσουν νέες. Δεδομένου ότι το κακόβουλο λογισμικό είναι ιδανικά γνωστό ως ελάττωμα λογισμικού, μία από τις πιο αποτελεσματικές άμυνες είναι να επιλέγετε συχνές ενημερώσεις χωρίς καθυστέρηση για όλες τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε, ειδικά για τα συχνά στοχευμένα προϊόντα Adobe και Microsoft.

Αρκετές υπηρεσίες φιλτραρίσματος ιστού εμποδίζουν τους υπαλλήλους να προσγειωθούν σε ιστότοπους με κακόβουλο λογισμικό. Οι υπηρεσίες φιλτραρίσματος ιστού σάς δίνουν τη δυνατότητα να αποκλείσετε ολόκληρες τις κατηγορίες ιστότοπων και να παρουσιάσετε αναφορές για τις δραστηριότητες ιστού των υπαλλήλων για να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τι συνέβη σε περίπτωση που δεχθείτε επίθεση.

6. Θέσπιση και εφαρμογή αυστηρών εταιρικών νόμων

Υπάρχουν ορισμένοι υπάλληλοι που αποκαλύπτουν τις αποκλειστικές πληροφορίες σε εξωτερικές πηγές ή τις παίρνουν μαζί τους στον επόμενο τόπο εργασίας τους μπορεί να το κάνουν με κακόβουλη πρόθεση. Και πάλι, υπάρχουν κάποιοι που μπορεί να μην έχουν ιδέα ότι δεν τους ανήκει.

εφαρμόζουν-εταιρικούς νόμους

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ύπαρξη ισχυρής Συμφωνίας Εμπιστευτικότητας και Διανοητικής Ιδιοκτησίας μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των γκρίζων ζωνών, που υπάρχουν όταν οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στην ανάπτυξη της Πνευματικής Ιδιοκτησίας αντιλαμβάνονται ότι έχουν κυριότητα επί της ιδιοκτησίας», δηλώνει ο Julian Matteo, ειδικός. επί νομικής υπόθεσης. Επομένως, φροντίστε να αναθεωρήσετε αυτήν τη Συμφωνία με έναν υπάλληλο κατά την αναχώρηση, ώστε να τον αποτρέψει από το να πάρουν την περιουσία του οργανισμού σας.

7. Προστατέψτε την IP σας τόσο ψηφιακά όσο και φυσικά

στοιχεία διασφάλισης

Τόσο η φυσική όσο και η ψηφιακή προστασία είναι απαραίτητη όταν προσπαθείτε να διατηρήσετε την πνευματική σας ιδιοκτησία ασφαλή. Μπορείτε να κλειδώσετε τα δωμάτια (ή τα μπαούλα) όπου αποθηκεύονται οι ευαίσθητες λεπτομέρειες. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποιος κρατά τα κλειδιά αυτών των δωματίων. Χρησιμοποιήστε κωδικούς πρόσβασης ή πρόσβαση σε κάρτα και μην επιτρέψετε στους υπαλλήλους την πρόσβαση σε σημαντικές βάσεις δεδομένων.

8. Παρατηρήστε τη συμπεριφορά των εργαζομένων

εντοπισμός-συμπεριφορά εργαζομένων

Αν και είναι δυνατό να εντοπιστούν οι αλλαγές στη συμπεριφορά ενός εργαζομένου, δεν θα ήταν πρακτικό για το προσωπικό της κυβερνοασφάλειας μιας εταιρείας να παρατηρεί και να ελέγχει κάθε εργαζόμενο; Αντίθετα, οι οργανισμοί θα πρέπει να ενσωματώνουν τεχνολογία όπως Αναλύσεις συμπεριφοράς χρηστών και οντοτήτων (UEBA), με προηγμένους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, που βοηθούν στον εντοπισμό της φυσιολογικής συμπεριφοράς για κάθε εργαζόμενο.

9. Εισαγάγετε μια Πολιτική «Ανάγκη να γνωρίζω».

Όσον αφορά την Πνευματική Ιδιοκτησία, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να συμμετέχουν περισσότερα από ένα άτομα στη δημιουργία της. Επομένως, φροντίστε να μην αποκαλύψετε ολόκληρες τις λεπτομέρειες της Πνευματικής Ιδιοκτησίας σας στους υπαλλήλους σας.

10. Εξαρτήστε ένα σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών

Οι χάκερ που εισβάλλουν στην Πνευματική Ιδιοκτησία μπορούν να έχουν αρκετή παρουσία σε ένα δίκτυο-στόχο για σημαντικό χρονικό διάστημα, είτε για μήνες είτε ακόμη και για χρόνια, κλέβοντας κρίσιμες πληροφορίες όλη την ώρα. Ο αποκλεισμός τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα μπορεί να μειώσει σημαντικά τη ζημιά.

αναφορά-ύποπτη-δραστηριότητα

Επίσης, επιτρέψτε στους υπαλλήλους σας να αναφέρουν οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα και δημιουργήστε ένα περίπλοκο σχέδιο σχετικά με το πώς θα διερευνήσετε και θα αντιμετωπίσετε μια παραβίαση ασφαλείας.

11. Προσλάβετε τους καλύτερους επαγγελματίες για να ασχοληθούν με την πνευματική ιδιοκτησία

Εάν δεν διαθέτετε τα συστήματα για τον περιορισμό της Πνευματικής Ιδιοκτησίας σας, μπορείτε να επιλέξετε να αναθέσετε την εργασία σε μια επαγγελματική εταιρεία υπηρεσιών ασφαλείας. Αυτοί οι οργανισμοί παρέχουν τεχνολογίες αιχμής και έμπειρους αξιωματικούς ασφαλείας για πολλές μικρές επιχειρήσεις, επειδή κατανέμουν το κόστος σε πολλούς πελάτες.

12. Ενημερώστε τους Υπαλλήλους για τις Πολιτικές του Οργανισμού σχετικά με την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας

Αυτό ελαχιστοποιεί την πιθανότητα οι εργαζόμενοι να έχουν άγνοια σε περίπτωση που πιαστούν στα πράσα. Ας εξοικειωθούν με τις κυρώσεις που θα επιβληθούν αν συλληφθούν. Όταν γνωρίζουν, δεν είναι πιθανό να διακινδυνεύσουν να κλέψουν οτιδήποτε από τον οργανισμό σας. Πείτε στους υπαλλήλους πόσο βαθιά αφοσιωμένος είναι ο οργανισμός στην εξάλειψη των ζημιών, ειδικά όσον αφορά την κλοπή Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Να είστε πάντα ξεκάθαροι σε αυτούς σχετικά με τα βήματα που θα γίνουν για την αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων.

13. Προετοιμάστε συμφωνίες μη πρόσκλησης για κάθε πρώην εργαζόμενο

Αυτές οι ρήτρες ή συμφωνίες προστατεύουν έναν οργανισμό από τις προσπάθειες ενός πρώην εργαζομένου να κυνηγήσει έναν υπάρχοντα πελάτη, υπάλληλο ή προμηθευτή. Αν και αυτές οι ρήτρες συνοδεύονται από το σύνολο των περιορισμών τους, μπορούν να είναι αποτελεσματικές σε περίπτωση προστασίας του συμφέροντος του εργοδότη να διατηρήσει τους πελάτες και τους εργαζομένους του.

Αποχωριστικές σκέψεις,
Φυσικά, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας είναι η υιοθέτηση κατάλληλων πολιτικών για την προστασία της. Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει επίσης να παρέχετε ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον στους υπαλλήλους του οργανισμού σας, ώστε να υπάρχουν ελάχιστοι κίνδυνοι κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας.